Italian style "gehakt"ballen

12-09-2018

Normaal zoek ik tig recepten op en probeer ze uit als ik een gerecht wil maken, ik neem dan van alles wat en bouw daar mijn eigen recept van. Dit is dan ook het eerste recept wat ik van begin tot eind zelf uitgedacht heb!


Ik wilde paksoi stamppot eten en daar horen gewoon gehaktballen bij. Die eet ik uiteraard niet meer dus ik ben de keuken in gedoken en gaan puzzelen op een recept om lekkere balletjes te maken. En dat is gelukt! 

  • 1 blik kidneybonen (240 gram uitlekgewicht) 
  • 1 bikje tomatenpuree
  • 25 gr zongedroogde tomaten
  • 1 el sesamolie
  • 50 gr garam flour (kikkererwtenmeel) 
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/3 tl chilipoeder

Verwarm de oven voor op 220 graden  

Giet de bonen af en spoel ze goed om. Doe ze in een grote schaal en knijp ze met je handen of een vork fijn (er mogen nog wat stukjes in zitten dat is helemaal niet erg). En snij de zongedroogde tomaatjes in hele fijne stukjes. 

Voeg nu alle ingredi├źnten toe aan de bonen en mix het goed door elkaar. 

Je krijgt een stevige maar plakkerige textuur. Vorm van het mengsel ongeveer 9 medium grote ballen. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats ze in het midden van de oven. Laat ze in 20 minuten gaar worden. 

Leg ze na het bakken op een rooster afkoelen. 

Het lekkerst zijn ze als je ze voor het eten opbakt in een pan met wat olie of plantaardige boter en een gesnippert uitje, maar ook als snackje of op brood zijn ze zalig! 

Martine v Ouwerkerk