Teriyaki roerbak

09-09-2018

Een gerecht wat in korte tijd een van mijn favorieten is geworden. Roer gebakken groentes met teriyakisaus en Udon-noodles. Uiteraard kan je kant en klare saus gebruiken (goed de fles lezen want er zit vaak honing in) maar zelf maken is zoveel lekkerder!

Voor 2 personen.

Teriyakisaus:

  • 60 ml sojasaus
  • 40 ml agavesiroop 
  • 0,5 tl gember (laos) 
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 1 tl sesamolie
  • 2 el minrin (rijstazijn) 
  • 50 ml water 
  • 2 tl maizena

Roerbak:

  • 1 courgette
  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 rode paprika
  • 300 gr champignons 
  • lenteui en gebrande sesamzaadjes voor garnering
  • 300 gr kant en klare Udon-noodles

(Je kan er ook nog paksoi, taugé en wortel bij doen maar ik was maar alleen dus dit was genoeg) 


Voor de saus de maizena en water mengen. Alle overige ingrediënten in een pan doen en op laag vuur opwarmen Het maizenawater toevoegen en blijven roeren tot het ingedikt is, daarna van het vuur afhalen. 

Snij alle groente in fijne plakjes/repen.

De ui snipperen en in een wok (eventueel met wat sesamolie) fruitten, dan de knoflook toevoegen en kort meebakken (tot je hem ruikt). Dan de champignons toevoegen en roerbakken tot ze hun vocht kwijt zijn. 

Nu kunnen behalve de lenteui (en de paksoi als je die erbij gedaan hebt) de rest van de groente erbij en op hoog vuur ongeveer 8 minuten roerbakken. Dan kunnen de noodles erbij, roer deze even door het gerecht en dan kan de teriyaki erover. Deze 2 minuten meebakken en klaar is je gerecht. 

In diepe borden opdienen en de sesamzaadjes en fijn gesneden lenteui eroverheen doen als garnering. Lekker met schijfjes komkommer of cassave kroepoek!


Martine v Ouwerkerk